Lite bättre!
Yleisiä huomioita verkkokirjoittamisesta
Otsikon ”Lite bättre” (Hieman paremmin)-sanonta oli yksi Suomen jääkiekkomaajoukkueen ruotsalaisen päävalmentajan, Curt Lindströmmin mielilauseista hänen johdattaessaan Leijonat ensimmäiseen maailmanmestaruuteen vuonna 1995. Lauseessa piilee suuri viisaus myös verkkojulkaisun sisällönkirjoitusta ja muotoilua ajaellen. Katsotaanpa asiaa lähemmin.
Verkkojulkaisua ei koskaan lueta vaan ainoastaan silmäillään
Tutkimusten mukaan verkkojulkaisua ei koskaan lueta, vaan ainoastaan silmäillään. Avatessaan verkkojulkaisun sivun ihminen silmäilee sisällön nopeasti läpi ja palaa sitten niihin kohtiin jotka häntä kiinnostavat. Tavallisen verkkosivun näkyvillä olevaan sisältöön käytetään aikaa 80% koko ao. sivulla oloajasta ja vieritettävään osaan vain 20%. Sivujen sisällöstä ”luetaan” vain neljännes. Tämän lisäksi artikkelin leipätekstin lyhyistä sanoista ohitetaan 85% ja avainsanoistakin 35%.
On sanomattakin selvää että sisällön tulee olla tämän vuoksi silmailtävää ja miellyttävää lukea! Mobiililaitteissa tämä korostuu entisestään. Mobiilisisältöjä on yleisesti ottaen 108% vaikeampi ymmärtää kuin tavallisia verkkosivuja. Kriittinen aika tavallisilla verkkosivuilla on 10 sekuntia kun se on mobiilisivuilla vain 3-5 sekuntia. Tuossa ajassa ihminen tekee päätöksen siitä kannattaako lukemista jatkaa. Kuinka sitten voimme vaikuttaa silmäiltävyteen?
Käytännön ohjeita verkkokirjoittamiseen
- Älä koskaan käytä, tekstissä, otsikoissa tai väliotsikoissa versaalia (=isoja kirjaimia). Vain aivan lyhyet yksittäiset sanat voidaan kirjoittaa isoilla kirjaimilla.
- Älä lihavoi kokonaisia lauseita. Lihavoi vain yksittäisiä avainsanoja tai henkilöiden nimiä.
- Merkitse aina väliotsikot Zinessä tyyleillä, älä lihavoi niitä. Tämä siksi että järjestelmä osaa huomioida sivujen vaihtumisen eri kokosilla näytöillä niin että otsikko ei jää yksin sivun tai palstan loppuun.
- Älä käytä useita peräkkäisiä lyhyitä (1-3 riviä) kappaleita, vaan yhdistä ne 5-12 rivin mittaisiksi.
- Käytä listaelementtejä luettelomaisten sisältöjen muotoiluun, älä koskaan ns. ranskalaisia viivoja.
- Määritä ingressi, leipäteksti ja paljon tekstiä sisältävät listaukset tasapalstaan
- Lyhyet luettelomaiset tekstit aina vasemmalle tasattuina.
- Väliotsikot aina vasemmalle tasattuina
- Älä kirjoita tekstiin pitkiä linkkiosoitteita, vaan linkitä ne tekstissä oleviin sanoihin. Linkitys on muutenkin parempi, sillä henkilö voi näin siirtyä suoraan haluamalleen sivulle klikkaamalla linkkiä.
Noudattamalla pelkästään näitä yksikertaisia ohjeita, saat julkaisusi näyttämään huomattavasti paremmilta. Luo lopuksi pikainen katse valmiiseen artikkeliin/julkaisuun ja mieti mitä voisit tehdä vielä paremmin. Se kannattaa.

Kuva, joka kertoo enemmän kuin tuhat sanaa.